Шахраї винаходять все нові способи обману громадян і видурювання з них грошей

internet-shahrai

Шахраї винаходять все нові способи обману громадян: любителів інтернет-покупок просять повернути «зайву» суму, оплачений товар несподівано виявляється аукціонним або продають старий товар замість нового. Юристи просять перевіряти документи і робити покупки у перевірених продавців.

Одна з нових схем обману виглядає так. Купуючи у вас що-небудь через інтернет, покупець нібито помилково перераховує суму рази в два більше тієї, яку ви просили за свій товар. Після чого дуже вибачається і просить повернути зайві гроші на «свою» карту. Ви тут же робите повернення. Після цього покупець пропадає з виду, а вашу карту через деякий час блокують в банку за шахрайство.

І тут з’ясовується – шахрай не сам перерахував вам на карту гроші. Це зробила інша людина, якій шахрай продав інший товар, але дав дані вашої карти. В результаті він отримав частину грошей і був такий. Причому таких операцій він провернув відразу кілька, непогано заробивши.

«Про таку схему ми поки не чули. Схоже на залучення людей в відмивання коштів – люди, які приймають перекази на свої картки, теж можуть стати співучасниками. Потрібно розбиратися», – сказав нам радник з питань інформаційної безпеки Олексій Красюк.

Ще один спосіб «розводу», який став популярним останнім часом, – товар продають відразу декільком людям. Наприклад, виставлений на продаж планшет. Подивившись на фото, ви підписуєте договір, платите гроші. А потім на сторінці з’являється інформація, що це був аукціон, тому товар пішов переможцю. Гроші вам ніхто не поверне.

Ще один найпоширеніший спосіб “розводу” в інтернет-магазинах, коли пропонують зробити передоплату за товар, що сподобався, причому обіцяють, що приїде представник фірми і складе офіційний договір. Він дійсно приїжджає, підписує всі необхідні документи, але в договорі прописано, що ви вносите аванс. Незабаром фірма зникає з поля зору. Повернути гроші не вдасться, так як аванс, за законодавством, не повертається.

Юристи вважають, що на операції з картками можуть заробляти навіть самі банки. «У багатьох банків великі проблеми з ліквідністю, і щоб на час заблокувати кошти на рахунках і користуватися відсотками від нарахувань, вдаються до такого виду операцій», – говорить юрист Ростислав Кравець. За його словами, краще не тримати великі суми на картках, якими ви розраховуєтесь в мережі.

Адвокат Іван Ліберман радить: щоб не потрапити в халепу, не потрібно вірити словесним гарантіям. «Усі договори краще укладати в офісі компанії, або просите вислати на пошту письмовий варіант для ознайомлення. А щодо інтернет-покупок, то краще вибирати перевірені інтернет-магазини», – сказав він.

Правда України

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading